Opnieuw uitstel, het kan nog jaren duren als het aan de gemeente ligt

Gepubliceerd op 13 juli 2024 om 17:42

Het lijkt erop dat het AZC aan de Bovendwarsweg op korte termijn niet realiseerbaar is vanwege het overschrijden van de stikstofnormen. Daarnaast heeft het COA aangegeven  dat het meer tijd nodig had om ecologische onderzoeken uit te voeren. Omwonenden zijn opnieuw teleurgesteld over de traagheid en onprofessionaliteit van het COA. Wij hebben in diverse gesprekken al aangegeven dat deze punten onmiddellijke aandacht nodig hadden. De gemeente heeft niets met deze informatie gedaan.

COA onbetrouwbaar

Uit de nu alweer opgelopen vertragingen blijkt maar weer eens dat het COA een onbetrouwbare en niet professionele partij is. Het ontwikkelen van dit soort projecten is ook voor hen kennelijk een brug te ver. Sinds we vernamen dat de Bovendwarsweg op de radar van het COA stond, hebben wij als omwonenden aangegeven dat het terrein in het Natura 2000-gebied ligt en er bestemmings technische en milieu-problemen zijn en dat het realiseren van een AZC in veel opzichten een hopeloze opgave is. Na ruim een jaar van onzekerheid en vertraging heeft het COA meer tijd nodig voor aanvullende onderzoeken naar de stikstofruimte. Ook zijn er nadere onderzoeken mbt flora en fauna noodzakelijk voordat men een stap verder is met het openen van dit AZC. Dan zijn de bestemming technische zaken nog niet eens aan de orde geweest. Die komen kennelijk pas in de laatste fase aan bod. 

Het COA heeft de regie in handen

Inmiddels is de burgemeester (tevens portefeuillehouder asielzaken), zo hebben wij de indruk, nu de enige die nog gelooft in een AZC aan de Bovendwarsweg. Het AZC-dossier is inmiddels zo groot geworden dat de sturing vanuit de gemeente nu volledig zoek is. Het COA bepaalt inmiddels wat er in onze gemeente gaat gebeuren en ons college van Burgemeester en wethouders en een deel van de gemeenteraad  kijken ernaar en laten het gebeuren. 

 

De burgemeester geeft steeds aan dat zij simpelweg de “stekker” er niet uit kan trekken omdat deze er niet inzit. Dit snijdt geen hout en is ook misleidend. Het COA is zelf met deze locatie gekomen maar het college van B&W kan wel degelijk het standpunt innemen dat de gemeente niet meer meewerkt aan een AZC op deze locatie. Het COA heeft namelijk de gemeente nodig om een AZC te vestigen. Het COA geeft ook zelf ook aan dat zij alleen een AZC gaat vestigen als de gemeente meewerkt. Als reden kan de gemeente aanvoeren dat het hele proces veel te lang duurt en te veel spanning en onzekerheid bij de bevolking veroorzaakt.

Gemeente wacht rustig af

Alle argumenten die op tafel zijn gekomen w.o dat de burgemeester zelf de regie moet nemen wordt genegeerd! De houding van de burgemeester is dan ook zeer uitzonderlijk! Je ziet een trein aanstormen en je gooit de wissels niet om en je accepteert de gevolgen. De conclusie die getrokken kan worden is dat de burgemeester en wethouders geen verantwoording durven nemen en dit overlaat aan een (gebleken) onbetrouwbare partij als het COA. De politieke partijen als SGP, CDA, VVD en CU hebben tot nu toe aan de hand van het college van B&W meegelopen. Zij hebben geen enkele weerstand geboden. 

 

Het kan ook anders

De omwonenden hadden donderdagavond bij een raadsvergadering oa over dit onderwerp graag gezien dat de burgemeester had toegezegd dat zij er alles aan zou doen om het COA te overtuigen dat zij deze locatie moeten laten varen. Je kunt het de omwonenden niet aandoen om ze nog langer in onzekerheid te laten. Een telefoontje naar het COA was genoeg geweest om dit proces te stoppen. Nu blijven wij nog steeds met het zwaard van Damocles boven ons hoofd hangen. De omwonenden zijn nu echt klaar met de onzekerheid!!

Omwonenden, waaronder Karel Abbenes heeft tijdens de raadsvergadering namens de denktank en veel omwonenden nogmaals de gemeente met klem verzocht om dit project te stoppen. Bekijk hier de inbreng tijdens de raadsvergadering. 

Wij als omwonenden zijn blij dat de SGP, Duurzaam Oldebroek, CDA, CU nu ook inzien dat je het omwonenden niet kunt aandoen om hen nog langer in onzekerheid te laten. ABO en CVO waren die mening al langer toegedaan. De positieve woorden tijdens de raadsvergadering van 11 juli jl. waren hoopvol. Zij ondersteunden dit met een motie waarin zij het COA met klem oproepen uiterlijk in het najaar 2024  uitsluitsel te geven over de haalbaarheid van deze locatie voor een AZC. 

 

Eisen zonder sanctie

Het COA hoeft aan deze motie/oproep geen gehoor te geven en er zitten verder geen consequenties aan vast. Dus  blijft de dreiging van een AZC onverminderd bestaan. 

Terechte vragen vanuit sommige raadsleden; Wat voor waarde heeft deze motie? Wat gaat de burgemeester doen als het COA geen gehoor geeft aan deze oproep? Waarom niet morgen al duidelijkheid geven? Het gevolg zal zijn dat er in het najaar wederom uitstel gaat komen. Het blijft ‘bijten zonder tanden’ en deze motie lijkt voornamelijk voor de bühne. Wel heeft de SGP toegezegd zich te zullen beraden als de motie niet naar verwachting zal worden uitgevoerd. Het is onduidelijk wat dit precies inhoudt.

 

SGP, Duurzaam Oldebroek, CDA en VVD stellen liever weer uit tot het najaar

Een motie van het CVO waarin wordt voorgesteld om per direct geen medewerking meer te verlenen aan het gedane verzoek van het COA om mee te werken aan het realiseren van een AZC aan de Bovendwarsweg hebben de politieke partijen SGP, Duurzaam Oldebroek, CDA, CU en VVD niet ondersteund. Dit was nu juist de gelegenheid geweest als politieke partijen om achter je inwoners te gaan staan. We weten namelijk nu al dat als de burgemeester en wethouders nu geen duidelijk standpunt innemen, de consequentie is dat er in het najaar van 2024 geen duidelijkheid gaat komen van het COA. 

Dringende oproep aan Burgemeester en Wethouders!

Wij roepen Burgemeester en wethouders net als de gemeenteraad op om dit proces niet nog een jaar of langer te laten voortduren maar het COA te informeren dat de gemeente Oldebroek geen medewerking meer zal verlenen aan het vestigen van een AZC aan de Bovendwarsweg in Oldebroek! Daarmee kan de gemeente zich richten op het zoeken van een betere alternatieve locatie.