OM dient klacht in tegen advocaat Joods restaurant Amsterdam

Gepubliceerd op: 14 12 2017 16:54:00 | Bron: NOS

OM dient klacht in tegen advocaat Joods restaurant Amsterdam
OM dient klacht in tegen advocaat Joods restaurant Amsterdam

Het Openbaar Ministerie gaat een klacht indienen tegen de advocaat van het Joodse restaurant in Amsterdam, waar vorige week de ruiten werden ingeslagen door een 29-jarige Palestijn. Volgens het OM heeft advocaat Herman Loonstein vertrouwelijke stukken gedeeld via sociale media.

Loonstein bracht gisteren een persbericht uit waarin vertrouwelijke informatie uit het dossier werd gebruikt. Loonstein schreef onder meer dat de dader, die in afwachting van de rechtszitting op 20 december werd vrijgelaten, een "keiharde terrorist" is.

Ook zou hij volgens de advocaat tijdens zijn verhoor hebben verklaard dat hij bereid is in de toekomst nog meer geweld toe te passen om zijn doelen te bereiken. Loonstein noemt het onbegrijpelijk dat de Palestijn in vrijheid is gesteld.

PERSBERICHTBelager koosjer restaurant blijkt terrorist uit Syrië #Carmelpic.twitter.com/mFIqx9NJI9

"De advocaat heeft het dossier in handen gekregen om zijn procespositie te bepalen, niet om het met iedereen te delen", laat een OM-woordvoerder weten. De klacht zal worden ingediend bij de Amsterdamse deken van de orde van advocaten. Die zal beslissen wat met de klacht gebeurt.

Het OM heeft Loonstein van de stap op de hoogte gebracht. De advocaat laat weten snel met een reactie te komen op het besluit van het OM. Mocht de deken de zaak aanhangig maken, moet Loonstein voor de Raad van Discipline verschijnen. Die kan vervolgens besluiten de advocaat te waarschuwen, berispen, schorsen of zelfs te schrappen van het tableau.

Eerder vandaag bevestigde de advocaat van de verdachte, Willem van Vliet, dat zijn cliënt gevechtservaring heeft en getraind is in het gebruik van wapens. Hij werd volgens Van Vliet geboren in een Palestijns vluchtelingenkamp in Syrië. Bij zijn verhoor zou niets zijn gebleken wat op radicalisering wijst. Volgens Van Vliet wekt Loonstein ten onrechte de indruk dat zijn cliënt een terrorist is.

Steekwoorden voor OM dient klacht in tegen advocaat Joods restaurant Amsterdam

advocaat loonstein heeft klacht vliet terrorist palestijn verhoor weten doier