Aanslagpleger New York wilde luchtaanvallen op IS vergelden

Gepubliceerd op: 12 12 2017 03:54:59 | Bron: NOS

De man die gisteren een aanslag pleegde in een metrotunnel van New York heeft verklaard dat hij Amerikaanse luchtaanvallen op IS-doelen wilde vergelden. Volgens Amerikaanse media was hij een zogeheten 'lone wolf', die geïnspireerd was door IS maar niet in contact stond met de terreurgroep.

De dader liet tijdens de ochtendspits een zelfgemaakte bom exploderen in een tunnel van het metrostation Port Authority, in het hart van New York. The New York Times schrijft dat hij een pijp had gevuld met luciferkopjes. Een kapot kerstlichtje moest dienst doen als ontsteker. Hij koos naar verluidt deze plek omdat er kerstposters hingen.

De explosie mislukte grotendeels en de aanslagpleger was de enige die zwaargewond raakte. Drie mensen liepen lichte verwondingen op.

De dader, de 27-jarige Akayed Ullah, komt oorspronkelijk uit Bangladesh. Hij woonde in Brooklyn en kwam de VS binnen via een visumprogramma voor mensen van wie familieleden Amerikaans zijn.

Het is de derde aanslag in New York sinds september 2016. De laatste was eind oktober, toen een man bij de Hudson River acht mensen doodreed.

Burgemeester De Blasio zei dat New York als "baken" voor de rest van de wereld niet toevallig doelwit is. "Wij laten zien dat een samenleving met verschillende religies en achtergronden kan werken. De terroristen proberen dat te ondermijnen."

Steekwoorden voor Aanslagpleger New York wilde luchtaanvallen op IS vergelden

york aanslag amerikaanse dader woonde derde zijnhet amerikaans familieleden visumprogramma