Tientallen Nederlandse kinderen in IS-gebied

Gepubliceerd op: 12 01 2016 21:42:21 | Bron: NOS

Ten minste zeventig Nederlandse kinderen zijn op dit moment in gebieden in Syrië en Irak die door jihadisten worden gecontroleerd. De meeste kinderen zijn in het door Islamitische Staat uitgeroepen kalifaat. Dat staat in een AIVD-rapport over het leven bij de terreurgroep.

In het rapport Leven bij ISIS, de mythe ontrafeld zet de dienst uiteen hoe de omstandigheden zijn in het gebied dat door de terreurgroep wordt gecontroleerd.

Het grootste deel van de zeventig kinderen is door hun ouders meegenomen uit Nederland. Ongeveer een derde is in IS-gebied geboren. De AIVD denkt dat er nog meer Nederlandse kinderen zijn geboren in IS-gebied, maar het is voor de dienst moeilijk te achterhalen hoeveel dat er precies zijn. 

Het is zwaar voor de kinderen, stelt de AIVD. "Het leven in IS-gebied gaat voor deze kinderen gepaard met dood en verderf. Zo worden ze regelmatig geconfronteerd met het gegeven dat hun vader of andere familieleden sneuvelen in de strijd", staat in het rapport.

Ook lopen de kinderen zelf gevaar en worden ze meegenomen naar executies en lijfstraffen. Daarnaast krijgen ze jihad-les en kunnen jongens vanaf negen jaar in een trainingskamp terechtkomen waar ze worden opgeleid tot strijder.

Volgens de dienst leren ze daar hoe vuurwapens werken en oefenen ze executies. Er verschenen al filmpjes op internet waarin kinderen tussen de tien en twaalf jaar oud te zien zijn als beul. 

Meisjes worden vaak op zeer jonge leeftijd al uitgehuwelijkt, zegt het hoofd van de AIVD, Rob Bertholee, in een gesprek met de NOS. Hij noemt het lot van de kinderen in het kalifaat schrijnend.

"Tsja, het is erg moeilijk. We weten eigenlijk dat we ze nooit meer kunnen zien", zegt een naast familielid van een gezin dat met drie kinderen vertrok naar het kalifaat tegen verslaggever Nicole le Fever. Hij wil graag anoniem blijven. "Al zouden ze willen, ze kunnen niet meer terug. Dat wordt niet toegestaan."

De familie verzamelt zoveel mogelijk informatie over het lot van de kinderen in het kalifaat. Er zouden scholen zijn waar in het Engels les wordt gegeven, ook aan meisjes. Religie, sharia, Arabisch maar ook wiskunde zouden worden onderwezen. 

Jongetjes zouden vanaf hun negende al trainen voor de strijd, vanaf hun dertiende zouden ze mee mogen naar het front waar ze vanaf zestien jaar mogen vechten. "Ze worden waarschijnlijk niet oud", zegt het familielid. "En als ze ooit terugkomen, zullen ze veranderd zijn. Ze hebben te veel gezien, zijn te geradicaliseerd. Het is heel verdrietig."

Steekwoorden voor Tientallen Nederlandse kinderen in IS-gebied

kinderen vanaf leven kalifaat waar dienst zien geboren familielid aivd