Cipiers blokkeren gevangenissen in Frankrijk

Gepubliceerd op: 15 01 2018 11:55:00 | Bron: NOS

Cipiers blokkeren gevangenissen in Frankrijk
Cipiers blokkeren gevangenissen in Frankrijk

Franse cipiers voeren bij verschillende gevangenissen actie voor veiliger werkomstandigheden. Bij zeker 26 gevangenissen heeft het personeel blokkades opgeworpen en mag niemand meer naar binnen. Ook steken ze autobanden in brand.

Aanleiding voor het protest is een incident van afgelopen week, waarbij een veroordeelde jihadist drie bewakers met een schaar verwondde in de noordelijke plaats Vendin-le-Vieil, net onder Lille. De detentievoorwaarden van de terrorist waren net versoepeld, tegen de zin van de cipiers.

De bewakers voelen zich bedreigd en zeggen dat er te weinig personeel is om gevaarlijke gevangenen in bedwang te houden. Ook zitten veel gevangenissen in Frankrijk overvol. "De cipiers zijn het beu, ze zijn boos. Onze collega's gaan ziek naar hun werk uit angst om te worden aangevallen", zei een woordvoerder van de vakbond.

Ook vrijdag waren er werkonderbrekingen in verschillende Franse gevangenissen. De Franse minister van Justitie reist morgen naar Vendin-le-Vieil om te praten met de betrokkenen. Dat is overigens ook de plek waar Salah Abdeslam, die verdacht wordt van het organiseren van de aanslagen in Parijs in 2015, binnenkort wordt vastgezet.

Binnenkort begint een proces tegen hem over de schietpartij bij een inval van de politie in het Belgische Vorst in maart 2016. Daarbij wist Abdeslam te ontsnappen; hij werd drie dagen later alsnog gearresteerd in Molenbeek. De rechtszaak is in Brussel, maar Abdeslam wordt heen en weer gereden naar België.

Steekwoorden voor Cipiers blokkeren gevangenissen in Frankrijk

gevangenien franse abdeslam personeel cipiers vieil vendin bewakers verschillende rechtszaak