De uitzending van 10 juni

Gepubliceerd op: 10 06 2018 16:04:00 | Bron: NOS

Opnieuw ligt in Duitsland het asielbeleid van de regering van Angela Merkel onder vuur. Aanleiding is de verkrachting en dood van de 14-jarige Susanna Feldman. De verdachte is een 20-jarige Iraakse asielzoeker.

Hij wist in eerste instantie met zijn familie te vluchten naar Irak, maar werd daar later opgepakt. Vandaag werd hij voorgeleid in Duitsland. Na eerdere moorden waarbij asielzoekers betrokken waren, veroorzaakt deze zaak ophef in Duitsland.

We spreken erover met correspondent Jeroen Wollaars.

Eind deze maand zijn er in Turkije verkiezingen. De Turken kiezen dan zowel de president als het parlement. Turkse Nederlanders gaan aanstaande vrijdag al naar de stembus, in Amsterdam, Deventer en Den Haag. Het gaat om zo'n 250.000 stemgerechtigden.

De vertegenwoordigers van Turkse politieke partijen zijn actief campagne aan het voeren in Nederland, sinds de Turkse president Erdogan de vervroegde verkiezingen aankondigde. De mening van stemgerechtigden over de grens is belangrijk: in totaal gaat het om zo'n 5 procent van het aantal kiezers.

Een film die de ergste dag van je leven laat zien. Voor overlevenden van het bloedbad op het Noorse eiland Utøya is het werkelijkheid geworden. Utøya 22. juli laat de gruwelijke gebeurtenissen van die dag zien door de ogen van de slachtoffers. De film geeft een waarheidsgetrouw beeld van de aanslag die zeven jaar geleden aan 69 mensen het leven kostte.

De film is vanaf komende week in Nederland te zien. Nieuwsuur mag vanavond alvast beelden uit de film laten zien. Ook spraken we met twee overlevenden van de aanslag, een van hen werkte ook mee aan de film, en met de Noorse regisseur.

Steekwoorden voor De uitzending van 10 juni

film zien turkse overlevenden aanslag deze noorse utya leven verkiezingen