Zweed Durmaz na doodsbedreigingen en racisme: wie doet zoiets?

Gepubliceerd op: 24 06 2018 15:58:00 | Bron: NOS

Zweed Durmaz na doodsbedreigingen en racisme: wie doet zoiets?
Zweed Durmaz na doodsbedreigingen en racisme: wie doet zoiets?

Zweeds international Jimmy Durmaz is na zijn zwakke invalbeurt tegen Duitsland (2-1 verlies) racistisch bejegend en met de dood bedreigd op social media. Voorafgaand aan de training van zondag maakte hij een verklaring naar Zweedse media, met de voltallige Zweedse selectie en staf achter hem.

"Kritiek hoort bij mijn vak, maar er is een grens en die is gisteren overschreden", zei de 29-jarige buitenspeler. "Wanneer je me een Arabische duivel noemt, een terrorist, Taliban, dan ga je ver over de grens. En nog erger: wanneer je mijn familie en kinderen bedreigt. Wie doet zoiets? Dat is volstrekt onacceptabel."

Durmaz kwam zaterdag in de 74ste minuut in de ploeg voor Viktor Claesson, verloor al zijn persoonlijke duels en maakte in blessuretijd de overtreding die leidde tot de vrije trap en de winnende goal van Toni Kroos. Daarna moest hij het ontgelden op zijn Instagram-account en andere social media.

De 29-jarige Durmaz werd in het Zweedse Örebro, geboren. Zijn ouders zijn van Aramese (ook wel Assyrische) afkomst en emigreerden voor zijn geboorte van Turkije naar Zweden. "Ik ben Zweeds en trots om voor het Zweedse team te spelen", zei Durmaz. "Ik zal racisten nooit die trots kapot laten maken."

"Ik wil iedereen bedanken die me hebben gesteund en hun liefde hebben getoond", gaat Durmaz verder zijn verklaring. "Dat betekent heel veel voor me. Bedankt en blijf Zweden steunen. We hebben jullie nodig."

Durmaz kreeg steun van al zijn teamgenoten en ook van bondscoach Janne Andersson. "We staan voor 100 procent achter de verklaring Jimmy", zei de bondscoach. "En nu zegen we er niets meer over. We concentreren ons nu op de volgende wedstrijd (tegen Mexico, red.)."

Steekwoorden voor Zweed Durmaz na doodsbedreigingen en racisme: wie doet zoiets?

durmaz zweedse verklaring zweeds bondscoach zweden trots jarige grens mijn