Kroatië-aanvoerder Modric: deze generatie verdient een halve finale

Gepubliceerd op: 07 07 2018 22:32:00 | Bron: NOS

Twintig jaar. Zo lang hebben de Kroaten moeten wachten op een plaats in de halve finales van een WK. "Deze generatie verdient het", stelt aanvoerder en sterspeler Luka Modric na de gewonnen strafschoppenserie tegen Rusland.

Volgens de kleine middenvelder hadden de Kroaten het in de reguliere speeltijd al af moeten maken. "Vanaf de tweede helft waren we veel beter en hadden we de kansen om de wedstrijd te beslissen."

Desondanks dwongen de Russen een verlenging en een strafschoppenserie af. Modric: "Maar we panikeerden niet en wonnen onze tweede penaltyreeks op rij." In de achtste finales werd Denemarken namelijk op dezelfde manier verslagen.

Na het succesvolle WK van 1998 zit Kroatië nu dus weer bij de laatste vier. Destijds was Davor Suker de grote man. Met zes doelpunten in zeven wedstrijden werd hij topscorer op het toernooi, waar de Kroaten uiteindelijk brons pakten door Nederland te verslaan.

Tegenwoordig is de voormalig wereldspits bondsvoorzitter en maakt hij het nieuwe succes van dichtbij mee. "Ik ben zo blij voor alle Kroatische fans over heel de wereld. We zijn een klein land, maar wel het gelukkigste land."

Voor Rusland is het WK-sprookje uit. Maar met het bereiken van de kwartfinales en het uitschakelen van Spanje in de vorige ronde, gaat het toernooi de Russische geschiedenisboeken in als een succesvol evenement.

President Vladimir Poetin complimenteerde het elftal. "We hebben een eerlijke en geweldige wedstrijd verloren, maar het zijn fantastische jongens", vond Poetin, die de wedstrijd in Moskou had gevolgd. "Ze zijn helden die zich bijna doodvochten op het veld. We zijn trots."

Als het aan Denis Tsjerysjev ligt, de maker van de fraaie openingsgoal, kunnen de Russen met een goed gevoel naar huis. "Nu zijn we even verdrietig, maar we hebben alles gegeven en ik denk dat het volk trots op ons kan zijn."

Steekwoorden voor Kroatië-aanvoerder Modric: deze generatie verdient een halve finale

kroaten wedstrijd toernooi tweede strafschoppenserie modric ruen hadden finales poetin