Gemeente Moerdijk in actie tegen verstekelingen in vrachtwagens

Gepubliceerd op: 11 07 2018 19:14:17 | Bron: Omroep Brabant

MOERDIJK - De gemeente Moerdijk komt in actie tegen verstekelingen, die meereizen met vrachtwagens. Economische vluchtelingen uit vooral Albanië springen in of zelfs onder de vrachtwagen om naar Engeland te reizen. Woensdagavond deelden gemeente en politie flyers uit op parkeerplaats Streepland om vrachtwagenchauffeurs te waarschuwen.

Bij Streepland staan vooral buitenlandse vrachtwagens. De meeste hebben een Pools kenteken. Een enkele Nederlander stopt er om even te rusten. Bijvoorbeeld Arno van Oort. Hij heeft nog geen ervaring met verstekelingen. Maar hij kent het probleem: "Vooral op de ritten richting Engeland. Want daar willen ze heen. Maar het komt steeds dichterbij. "

DiehardsArno is er niet bang voor, maar het houdt hem wel bezig. "Als ze verstekelingen bij je vinden, word je er als chauffeur op gepakt." Over de actie van de gemeente is hij sceptisch: "De mensen die naar Engeland willen, blijven toch komen. Het zijn diehards. We kunnen 's ochtends een rondje om de auto lopen, maar ze zitten op de gekste plekken. Ik denk niet dat er iets aan te doen is."

SporenDe flyerende agenten hoeven maar een blik in een vrachtwagen te werpen om sporen te zien van verstekelingen. Paul Hoekman wijst bij een vrachtwagen met zeildek naar boven. "Met een slag om de arm, want het kan ook schade zijn van overslag. Maar dit is een Engelsman. Het is ook nog eens een oplegger. En eentje die uit zeil bestaat. Voor een vluchteling is dit de ideale combinatie om te proberen illegaal met de boot over te komen naar Engeland."

LEES OOK: Spectaculaire beelden opgedoken van zeven verstekelingen die uit truck springen

StruikgewasHet is een lastig probleem voor de transportbedrijven. Want de vluchtelingen snijden vrachtwagenzeilen stuk. Maar de gemeente Moerdijk zit er ook mee. Want ze slaan kampjes op bij de parkeerplaats en ze maken rommel. Burgemeester Jac Klijs neemt maatregelen. "Ze kamperen hier in het struikgewas. We gaan alles met de grond gelijk maken, zodat we overzicht hebben. En ik heb het tot verboden gebied verklaard. Ik wil taferelen als in Calais voorkomen."

Toch is er bij chauffeurs ook wel gevoel bij de acties van de Albanezen. Wendy Groeneveld: "Je zit te denken wat er bij die mensen in hun hoofd omgaat, om zoiets te doen. Wij weten niet beter dan dat we huis, werk en alles hebben. Het is triest."

Steekwoorden voor Gemeente Moerdijk in actie tegen verstekelingen in vrachtwagens

verstekelingen gemeente moerdijk engeland vrachtwagen parkeerplaats komen vluchtelingen probleem actie