Zelfmoordaanslag op Chinees consulaat in Karachi

Gepubliceerd op: 23 11 2018 07:04:00 | Bron: NOS

Zelfmoordaanslag op Chinees consulaat in Karachi
Zelfmoordaanslag op Chinees consulaat in Karachi

Het Chinese consulaat in de Pakistaanse havenstad Karachi is vanochtend aangevallen door drie zelfmoordterroristen. Ze wilden met een auto het terrein van het consulaat oprijden, vermoedelijk om die daar tot ontploffing te brengen.

Er waren explosies te horen en er ontstond een vuurgevecht tussen de aanvallers en ordetroepen. Een terrorist werd buiten het consulaat gedood, twee anderen slaagden erin de visa-afdeling te bereiken, maar werden daar omgebracht. De schotenwisseling kostte ook het leven aan twee politieagenten en een beveiliger.

De verantwoordelijkheid voor de aanval is opgeëist door het Balochistan Liberation Army, dat strijdt voor afscheiding van de regio Beloetsjistan. De groepering is fel gekant tegen de aanwezigheid van Chinese bedrijven in het land. De Chinezen investeren veel in Pakistan, zo'n 62 miljard dollar, en er werken duizenden Chinese migranten.

Ze nemen er grote projecten voor hun rekening, zoals wegen, spoorwegen en havens. "De Chinezen eisen wel extra beveiliging", vertelt correspondent Aletta André. "De dreiging is er, dus deze aanslag is niet heel verrassend." De terroristen willen de grondstoffen niet delen met China. "En er zijn veel arbeidsmigranten, waardoor ze bang zijn dat de kans op onafhankelijkheid afneemt", zegt Aletta André.

Steekwoorden voor Zelfmoordaanslag op Chinees consulaat in Karachi

chinese consulaat chinezen aletta andr beloetsjistan werken rekening projecten nemen