Trump en Xi Jinping uitgesproken op G20: 'nieuwe heffingen van de baan'

Gepubliceerd op: 02 12 2018 01:00:10 | Bron: NOS

Trump en Xi Jinping uitgesproken op G20: 'nieuwe heffingen van de baan'
Trump en Xi Jinping uitgesproken op G20: 'nieuwe heffingen van de baan'

Aan het slot van de G20-top in Buenos Aires hebben de Amerikaanse president Trump en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping 2,5 uur met elkaar getafeld. Of de twee hun handelsconflicten hebben opgelost, is vooralsnog niet bekend. Wel kwamen er na afloop vanuit beide kampen positieve geluiden naar buiten.

Een belangrijke economisch adviseur van Trump zei tegen journalisten dat het een heel goed gesprek was. De krant South China Morning Post weet dat er na afloop van het diner applaus klonk bij de delegaties. Er zou in elk geval zijn afgesproken dat nieuwe door de VS aangekondigde hogere importtarieven voorlopig van de baan zijn.

Inzet van het gesprek was het handelsconflict dat de afgelopen maanden hoop opgelopen is. Het conflict tussen de twee grootste economieën van de wereld zorgt voor onrust op de financiële markten

De VS heeft voor honderden miljarden dollars aan importtarieven opgelegd aan China, dat op zijn beurt ook tarieven aan de VS heeft opgelegd voor zo'n 60 miljard dollar. Trump heeft daarbovenop aangekondigd per 1 januari bepaalde invoerheffingen voor China te verhogen van 10 tot 25 procent. Het gesprek in Buenos Aires was bedoeld om ten minste die maatregel van tafel te krijgen en dat zou zijn gelukt.

Trump vindt het onverteerbaar dat China veel meer naar de VS exporteert dan andersom. Ook vindt hij dat Peking te veel handelsbarrières opwerpt voor het Amerikaanse bedrijfsleven. Voorafgaand aan het gesprek in Buenos Aires zei Trump dat hij een geweldig relatie heeft met Xi Jinping en sprak hij zijn vertrouwen uit dat er iets goeds uit zou komen.

In een slotverklaring van de G20 wordt opgeroepen tot hervorming van de Wereldhandelsorganisatie WTO. Trump is van mening dat de WTO meer moet doen om de Chinezen te dwingen hun economie open te stellen. China werd in 2001 lid van de organisatie. Ook de Europese Unie is voor hervorming en wil conflicten tussen landen op een effectievere manier beslechten.

In de verklaring committeerden op de VS na alle landen zich aan de klimaatafspraken die in 2015 in Parijs zijn afgesproken. Washington heeft zich onder Trump teruggetrokken uit 'Parijs'.

Volgens Europese diplomaten werd een tekst over vluchtelingen en migratie om consensus te behouden uit de verklaring gehouden. Vooral voor Trump ligt dat terrein gevoelig, met duizenden migranten die tot ergernis van de president vanuit Centraal-Amerika op weg zijn naar de VS.

Steekwoorden voor Trump en Xi Jinping uitgesproken op G20: 'nieuwe heffingen van de baan'

trump heeft china gesprek aires buenos landen verklaring opgelegd tuen