Trump en Xi Jinping eens over 'wapenstilstand' in handelsconflict

Gepubliceerd op: 02 12 2018 01:00:10 | Bron: NOS

Trump en Xi Jinping eens over 'wapenstilstand' in handelsconflict
Trump en Xi Jinping eens over 'wapenstilstand' in handelsconflict

Aan het slot van de G20-top in Buenos Aires hebben de Amerikaanse president Trump en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping 2,5 uur met elkaar getafeld. De uitkomst is dat beide landen voorlopig geen nieuwe invoerheffingen opleggen aan elkaar. Het geldt voor een periode van ten minste negentig dagen.

Daarmee zijn hogere importtarieven die de VS vanaf januari wilde laten ingaan voorlopig van de baan.

De afgelopen maanden is het handelsconflict tussen de VS en China hoog opgelopen. Het conflict tussen de twee grootste economieën van de wereld leidde tot onrust op de financiële markten. Volgens het Witte Huis heeft Xi Jinping allerlei toezeggingen gedaan om meer Amerikaanse producten te kopen. Het gaat dan om sectoren als landbouw, energie en om industriële producten.

China zou ook hebben toegezegd meer toezicht te gaan houden op het synthetische opiaat fentanyl, dat gebruikt wordt als pijnstiller maar toegepast als drugs ook verantwoordelijk is voor steeds meer doden in de VS. Het wordt veel illegaal in China geproduceerd.

De VS heeft onder Trump voor honderden miljarden dollars aan importtarieven opgelegd aan China, dat op zijn beurt ook tarieven aan de VS heeft opgelegd voor zo'n 60 miljard dollar. Trump had daarbovenop aangekondigd per 1 januari bepaalde invoerheffingen voor China te verhogen van 10 tot 25 procent. Het gesprek in Buenos Aires was bedoeld om ten minste die maatregel van tafel te krijgen en dat is dus gelukt.

Trump vindt het onverteerbaar dat China veel meer naar de VS exporteert dan andersom. Ook vindt hij dat Peking te veel handelsbarrières opwerpt voor het Amerikaanse bedrijfsleven. Voorafgaand aan het gesprek in Buenos Aires zei Trump dat hij een geweldig relatie heeft met Xi Jinping en sprak hij zijn vertrouwen uit dat er iets goeds uit zou komen.

In een slotverklaring van de G20 wordt opgeroepen tot hervorming van de Wereldhandelsorganisatie WTO. Trump is van mening dat de WTO meer moet doen om de Chinezen te dwingen hun economie open te stellen. China werd in 2001 lid van de organisatie. Ook de Europese Unie is voor hervorming en wil conflicten tussen landen op een effectievere manier beslechten.

In de verklaring committeerden op de VS na alle landen zich aan de klimaatafspraken die in 2015 in Parijs zijn afgesproken. Washington heeft zich onder Trump teruggetrokken uit 'Parijs'.

Volgens Europese diplomaten werd een tekst over vluchtelingen en migratie om consensus te behouden uit de verklaring gehouden. Vooral voor Trump ligt dat terrein gevoelig, met duizenden migranten die tot ergernis van de president vanuit Centraal-Amerika op weg zijn naar de VS.

Steekwoorden voor Trump en Xi Jinping eens over 'wapenstilstand' in handelsconflict

trump china heeft tuen buenos aires amerikaanse jinping landen zich